PV Nedir?

PV, fotovoltaik güneş hücrelerinin kısaltılmış şekli ile kullanımıdır. Güneş enerji sistemleri ele alındığında, önemli bir yerde bulunan hücreler üzerine düşen güneş ışınlarının, güneş enerjisine direkt olarak çevrilmesinde kullanılan bir sistemdir.

PV Sistemleri

Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Güneş enerjisi çeşitli dönüşümler sağlandığı takdirde, birçok alanda kullanılabilir. Bunlar içerisindeki en önemli kullanım alanı, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümüdür. Elektrik enerjisinde kullanılan fotovoltaik, PV şeklinde ifade edilir. Fotovoltaik kavramı ise güneş hücrelerini tanımlar. Güneş enerji sistemlerinde üzerine düşen güneş fotonları, ışınların direkt olarak elektrik enerjisine çevrilmesinde kullanılır. Burada yer alan iletken materyaller ve çeşitli elektrik enerjisini sağlayan maddeler ile birlikte, güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüşür. PV sistemleri, endüstriyel sektör ve teknolojinin gelişimi ile birlikte, kullanım alanını yaygınlaştırmıştır.

PV Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

PV panel sistemleri;

  • Deniz fenerleri,
  • Çeşitli istasyonlar,
  • Kırsal ya da karasal bölgelerdeki birlikler,
  • Ve elektrik enerjisinin yer aldığı her türlü alanda kullanılır.

Kurulumu oldukça pratiktir ve maddi açıdan genellikle ekonomiktir. Kurulum olarak şebeke altyapısı oluşturulduğu takdirde, basit bir şekilde sistem sağlanır. Elektrik kesilmelerinin sıklıkla yaşandığı yoğun bölgelerde, PV sistemleri kurulduğunda önemli bir güç kaynağı olarak tekrar elektrik sağlar. Güneşten gelen enerji ile birlikte bu sistem, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirdiği için maddi açıdan oldukça tercih edilmektedir. Kesintisiz bir güç kaynağı olarak yer alan sistem, çeşitli alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Neden Fotovoltaik (PV) Tercih Edilir?

PV yani diğer bilinen ismiyle fotovoltaik enerji sistemleri, çeşitli konularda özellikle tercih edilir. Bunlar;

  • Sistem güvenilirliği açısından oldukça güvenilirdir.
  • Kurulduğu alanda herhangi bir problem yaşanmaz.
  • Güneş enerjisi yenilenebilir ve sonsuz bir enerji kaynağıdır. Yakıtı güneş olan bir sistem, bu sebeple ekonomiktir.
  • Sürekli olarak bakım, onarım gibi faktörleri gerektirmez.
  • Bulunduğu alana rahatlıkla monte edilebildiği gibi kolaylıkla her yere kurulabilir.
  • Sistem, ses açısından gürültüsüzdür.
  • Aynı zamanda zararlı gazlar ya da kötü koku gibi durumlar yaşanmaz.
  • Sera gazı salınımlarını ciddi bir şekilde düşürür.
  • PV sistemleri, geri dönüşümü yapılabilen yapılardır.

PV Enerji Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir?

PV enerji sistemleri, kullanım alanına veya bulunduğu yere göre çeşitlere ayrılır. Bunlar;

  • Şebeke bağlantılı sistemler
  • Şebekeden ayrık sistemler

Şebeke bağlantılı sistemler, direkt olarak güneşten elde edilen enerjinin paneller ile birlikte elektriğe dönüştürülmesidir. Bu sistemlerde, şebeke koşullarının uygun seviyede olması gerekir. Uygun seviyede bir şebeke bağlantısı olmadığı takdirde, istenilen kalite elde edilemez. Bu tip sistemler çeşitli alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda santral tipi kuruluşların bulunduğu alanlarda da kurulur. Şebekeden ayrı sistemler ise şebekenin olmadığı her yerde enerji üretir, depolar ve kullanımı sağlar. Enerji üretimi, belirli talepler doğrultusunda gerçekleşir. Talepler olmadığı takdirde üretilen enerji depolanır ve kullanıma ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Şebekeden ayrı sistemler, depolama özelliğine sahiptir. Üretilen enerjiyi bünyesinde biriktirir ve ihtiyaç duyulan alanlarda, direkt olarak enerji akımını sağlar.

Fotovoltaik Enerji Sistemlerinin Elemanları Nelerdir?

Fotovoltaik enerji sistemlerinin, bulunduğu alan için elektrik üretimi sağlayabilmesi için temel elemanlar bulunur. Bunlar;

  • Güneş Paneli
  • Şarj kontrol cihazı
  • Bataryalar
  • Inverter

Inverter, şebeke bağlantılı sistemler ve şebeke bağlantısının olmadığı ayrık sistemler için farklı tiplemeleri bulunan bir elemandır. Diğer elemanlar ise kesinlikle fotovoltaik enerji sisteminin bulunduğu yerde sağlanır.

PV Enerji Sisteminin Çalışma Prensibi

PV enerji sistemi, güneş hücrelerinin üzerine düşmesi ile birlikte kullanılır. Burada elde edilen elektrik enerjisi, yarı iletken malzemeler yardımı ile oluşur. Yarı iletken malzemeler bakır, galyum, silikon, arsenik ve kadmiyum şeklinde adlandırılır. Yarı iletken maddeler ile birlikte üzerine düşen fotovoltaik güneş hücreleri, sistemin kurulduğu alandaki elektrik enerjisini sağlar. Sistemin çalışma prensibi, aynı zamanda belirli volt derecelerinde bulunan piller ile birlikte çalışır. Piller çevre koşullarına ve hava sıcaklığına göre dayanıklı yapılardır. Uzun ömürlü ve rahatlıkla kullanılır. Sistemin çalışma prensibi, güneş ile orantılı bir şekilde gerçekleşir.